ΣΧΟΛΕΙΟ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος λοιμώξεων επανεμφανίζεται λόγω του συγχρωτισμού στις σχολικές αίθουσες. Οι περισσότερες λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω επαφής με βρώμικα χέρια από εκκρίσεις (ρινίτιδα, πταρμοί, βήχας) ή με βρώμικες επιφάνειες/παιχνίδια.
Για την πρόληψη λοιμώξεων το μόνο μέσο που διαθέτουμε είναι το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και χλιαρό τρεχούμενο νερό, πριν και μετά το φαγητό, μετά το διάλειμμα, μετά την τουαλέτα, αφού φυσήξουν τη μύτη τους ή φταρνιστούν. Η διάρκεια πλυσίματος πρέπει να είναι >10 δευτερόλεπτα και τα χέρια να σκουπίζονται με χαρτί που απορρίπτεται.

Τα αποστειρωτικά διαλύματα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με το πλύσιμο των χεριών.

Οι δάσκαλοι πρέπει να ενθαρρύνουν το πλύσιμο των χεριών αλλά και να φροντίζουν για την καθαριότητα των επιφανειών στις τάξεις τους.

Οι γονείς από την πλευρά τους πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά την αξία των καθαρών χεριών, τον σωστό τρόπο πλυσίματος αλλά και το πώς να κρύβουν το στόμα τους όταν φταρνίζονται ή βήχουν. Επίσης σε περίπτωση διάγνωσης σοβαρής λοίμωξης από τον παιδίατρο, να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αντί να τα στείλουν στο σχολείο. Οι ήπιες ιογενείς λοιμώξεις είναι γενικά ακίνδυνες και δυστυχώς η μετάδοση γίνεται πολλές φορές προτού καν ένα παιδί εκδηλώσει συμπτώματα.

Πηγές:

Health and Safety E-News for Caregivers and Teachers,American Academy of Pediatrics

Managing Infectious Diseases in Child care and Schools, American Academy of Pediatrics