Σταφυλοκοκκος

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του δέρματος είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά κ όλο το χρόνο.

Προσβάλλονται συχνότερα νήπια και η μετάδοση γίνεται από ασθενείς με ανοιχτές δερματικές βλάβες ή υγιείς φορείς.

Συνήθως είναι δευτεροπαθείς λοιμώξεις, δηλαδή ακολουθούν τραυματισμό και λύση της συνέχειας του δέρματος (όπως π.χ. μετά από νυγμούς εντόμων ή εκδορές) ή υποκείμενο δερματολογικό νόσημα (π.χ. έκζεμα). Ο επιδερμικός αλλά και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος εισχωρούν στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος κ προκαλούν την φλεγμονή.

Η συνηθέστερη κλινική εικόνα σε νήπια κ παιδιά είναι εκείνη της εμμένουσας δερματικής βλάβης που πυορρείκαι καθυστερεί να κλείσει. Παράλληλα μπορούν να παρατηρηθούν και απομακρυσμένα από την αρχική βλάβη φυσαλιδώδη στοιχεία στο δέρμα ή τους βλεννογόνους (π.χ. ρινικό βλεννογόνο).

Απαιτείται προσεκτικός τοπικός καθαρισμός των βλαβών με κατάλληλα διαλύματα καθώς και αντιβιοτική θεραπεία. Επίσης καθαριότητα των επιφανειών, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιεί το παιδί όπως και αποχή από το σχολείο για λίγες ημέρες.

Η έγκαιρη έναρξη αγωγής προστατεύει τους ασθενείς από τις βαρύτερες και επικίνδυνες για τη ζωή κλινικές μορφές της σταφυλοκοκκικής λοίμωξης όπως η οστεομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η αποφολιδωτικήδερματίτιδα και το σύνδρομο καταπληξίας