ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΥΠΝΟ ΝΕΟΓΝΩΝ / ΒΡΕΦΩΝ

Συνιστώμενη θέση ύπνου για νεογνά και βρέφη είναι η ύπτια (ανάσκελα). Η πλάγια θέση δεν είναι απόλυτα ασφαλής ενώ η πρηνή (μπρούμυτα) απαγορεύεται. Όταν το μωρό είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γυρίζει από την ύπτια στην πρηνή θέση και αντίστροφα, επιτρέπεται να κοιμάται όπως το βολεύει. Στην πρηνή θέση μπορούμε να τοποθετούμε τα βρέφη για λίγα λεπτά καθημερινά μόνο όταν είναι σε εγρήγορση και υπό την επίβλεψη μας, ώστε να προάγουμε την κινητική τους εξέλιξη.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών συστήνεται το βρέφος να παραμένει στο δωμάτιο των γονιών, όχι όμως στο κρεβάτι τους. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε κρεβατάκι/κούνια που έχει στέρεη επιφάνεια, και πληρεί κατασκευαστικά τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ο ύπνος σε καθίσματα αυτοκινήτων ειδικά για βρέφη κάτω των 2 μηνών που έχουν κακή στήριξη κεφαλής, δεν συστήνεται. Σφήνες, πάντα, μαξιλάρια και χαλαρά σκεπάσματα δεν συστήνεται να υπάρχουν στο κρεβάτι τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Ο θηλασμός συστήνεται. Η πιπίλα επιτρέπεται στα μωρά που την δέχονται (αφού εγκατασταθεί ο θηλασμός). Αποφύγετε το κάπνισμα στο περιβάλλον του νεογνού/βρέφους όπως και το αλκοόλ οι θηλάζουσες.

 

Πηγή:

Pediatrics, November 2011, VOLUME 128 / ISSUE 5

http://pediatrics.aappublications.org/content/128/5/e1341.full