ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ

Οι νυχτερινοί εφιάλτες είναι συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Εμφανίζονται σε περιόδους στρες ή με εφαλτήριο κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα π.χ. μια ταινία τρόμου ακατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Συνήθως συμβαίνουν κατά το δεύτερο ήμισυ του ύπνου. Τα παιδιά ξυπνούν κλαίγοντας ή φοβισμένα, αναζητούν τον γονιό και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν.

-αγκαλιάστε το παιδί σαν και εξηγήστε του ότι ήταν όνειρο και όχι πραγματικότητα

-επιτρέψτε του να έχει αναμμένο φως, αν αυτό του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας

-ενθαρρύνετε το να ξανακοιμηθεί

-βεβαιώστε το ότι είστε κοντά του, στον ασφαλή χώρο του σπιτιού σας.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΤΡΟΜΟΣ

Ο νυχτερινός τρόμος συμβαίνει συχνότερα στα πιο βαθιά στάδια του ύπνου. Συνήθως είναι μικρής διάρκειας και το παιδί ξαναπέφτει σε βαθύ ύπνο άμεσα, αφού στην ουσία δεν έχει ξυπνήσει κανονικά. Αφορά συνήθως παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας. Τα επεισόδια μειώνονται ή εξαφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου το παιδί μπορεί: να κλαίει ασταμάτητα, να τρέμει, να παρουσιάζει γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια), να έχει παγωμένο, κενό ή τρομαγμένο βλέμμα, να φωνάζει, να κλωτσάει, να μην σας αναγνωρίζει ή να μην καταλαβαίνει ότι είστε παρόντες, να σας απωθεί.

-μην προσπαθήσετε να ξυπνήσετε το παιδί

-βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να χτυπήσει στο περιβάλλον όπου βρίσκεται

-περιμένετε δίπλα του μέχρι να πέσει ξανά σε βαθύ ύπνο

ΥΠΝΟΒΑΣΙΑ

Όπως και ο νυχτερινός τρόμος, η υπνοβασία συμβαίνει στα πιο βαθιά στάδια του ύπνου. Τα παιδιά που υπνοβατούν έχουν ένα παγωμένο κενό βλέμμα γιατί στην ουσία δεν είναι ξύπνια. Τα περισσότερα επιστρέφουν μόνα τους στο κρεβάτι τους και δεν θυμούνται το επεισόδιο. Υπάρχει συνήθως ιστορικό στην οικογένεια. Συχνότερα αφορά μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Τα επεισόδια μειώνονται ή εξαφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

-βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί , απομακρύνοντας πράγματα στα οποία μπορεί να σκοντάψει

-κλειδώστε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην μπορεί να βγει στο μπαλκόνι ή έξω από το σπίτι 

-αν έχετε σκάλες στο σπίτι λάβετε τα κατάλληλα μέτρα

-μην προσπαθήσετε να ξυπνήσετε το παιδί, αντίθετα οδηγήστε το με τρόπο πίσω στο κρεβάτι του

ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Παρά τον ενοχλητικό ήχο, συνήθως υποχωρεί μόνο του σε σύντομο χρονικό διάστημα και επανεμφανίζεται σε περιόδους στρες για το παιδί. Αν το φαινόμενο παρατείνεται, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας, ώστε να μην επιβαρυνθεί η ποιότητα των δοντιών του.