ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Βρέφη κάτω των 6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο. Φορέστε τους ελαφριά ρούχα και κρατήστε τα στη σκιά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός από τον κίνδυνο εγκαυμάτων και ηλίασης, η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία στα μικρά παιδιά. Έτσι τα βρέφη άνω των 6 μηνών και τα νήπια, η έκθεση στον ήλιο επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες (πριν τις 10:00π.μ. και μετά τις 18:00μ.μ.), τόσο στην παραλία όσο και στη βόλτα τους.

Βρέφη 6-12 μηνών αλλά και νήπια, συστήνεται να φορούν ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν τον κορμό και τα άκρα τους, καθώς και καπέλο με μεγάλο γείσο που καλύπτει και τον αυχένα. Επίσης, γυαλιά ηλίου που προστατεύουν ενάντι της UVA και UVB ακτινοβολίας. Σε αυτά τα παιδιά, συστήνεται χρήση αντιηλιακών με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15, που παρέχει προστασία έναντι της UVA και UVB ακτινοβολίας. Το αντιηλιακό πρέπει να απλώνεται σε παχύ στρώμα και να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ή και νωρίτερα, αν το παιδί ιδρώσει ή βουτήξει στο νερό. Συστήνεται η χρήση του τόσο στην πόλη, όσο και στην παραλία, σε ηλιόλουστες αλλά και σε συννεφιασμένες μέρες, ακόμη και όταν βρίσκονται στη σκιά.

Σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δώστε άφθονα υγρά και φρούτα στα παιδιά. Ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά, που αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε κάθε 20 λεπτά να κάνουν διάλειμμα από την δραστηριότητά τους και να λαμβάνουν υγρά. Ισχύουν όλες οι παραπάνω συστάσεις σχετικά με τις ώρες άθλησης, την ένδυση και τη χρήση αντιηλιακών.

 

Πηγές:

Sun and Water Safety Tips from the American Academy of Pediatrics.

Center for disease Control and Prevention (CDC) – Guidelines for School Programs to Prevent

Skin Cancer