Ασφαλεια στο αυτοκινητο

Η ασφαλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα παιδιά κάθε ηλικίας, βάρους και αναστήματος πρέπει να είναι κατάλληλα ασφαλισμένα όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο.

Παιδιά κάτω των 12 ετών επιτρέπεται να κάθονται στο πίσω κάθισμα μόνο.

Για νεογνά, βρέφη και νήπια μέχρι την ηλικία των 2 ετών, χρησιμοποιούμε καθίσματα αυτοκινήτου που κοιτούν προς τα πίσω. Τα καθίσματα αυτά  απαγορεύεται να τοποθετούνται στην θέση του συνοδηγού όταν στο αυτοκίνητο υπάρχει ενεργός αερόσακος.

Η επίσημη οδηγία είναι ότι τα νεογέννητα απαγορεύεται να φύγουν από το μαιευτήριο παρά μόνο σε ένα τέτοιο κάθισμα. Θυμηθείτε: για τα νεογνά/βρέφη που δεν στηρίζουν ακόμη το κεφάλι τους, βεβαιωθείτε ότι η κλίση του καθίσματος είναι τέτοια ώστε το κεφάλι δεν κρέμεται μπροστά, θέση που θα εμπόδιζε τον σωστό αερισμό (αναπνοή). Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τα πρόωρα νεογνά. Στην περίπτωση που ένα μωρό είναι μικροσκοπικό και γλιστράει στο κάθισμα, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν rollers στα πλάγια και στο καβάλο για σταθεροποιηθεί στην σωστή θέση.

Αν τα πόδια ενός νηπίου ακουμπούν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – τα γόνατα λυγίζουν και σπάνια αναφέρονται τραυματισμοί σε αυτά, σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων.

Νήπια μεγαλύτερα των 2 ετών και παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάθονται σε καθίσματα αυτοκινήτου που κοιτούν μπροστά.

Παιδιά σχολικής ηλικίας μεταξύ 8-12 ετών, σωστό είναι να κάθονται σε έξτρα ανυψωτικό ειδικό κάθισμα/μαξιλαράκι, ώστε η ζώνη ασφαλείας να τέμνει την μεσότητα του στήθους και του ώμου (και όχι τον λαιμό) και χαμηλά το άνω μέρος των μηρών.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ένα κάθισμα αυτοκινήτου αν το βάρος ή το ύψος του παιδιού σας ξεπερνάει τα ενδεδειγμένα από τον κατασκευαστή όρια, όπως επίσης αν το κάθισμα είναι πολύ παλαιό ή διαπιστώσετε ρωγμές.

Τα καθίσματα αυτοκινήτου εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών, και ποτέ την σίτιση, τον ύπνο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός του αυτοκινήτου.

Κατά τη επιλογή θυμηθείτε: καλύτερο κάθισμα είναι αυτό που ταιριάζει στο ύψος/βάρος και ηλικία του παιδιού σας καθώς και στο αυτοκίνητο σας ώστε να εφαρμόζει και να ασφαλίζει σωστά.

 

Πηγές:

Car Seats: Information for Families / Where We Stand: Car Seats For Children / Car Seats and Obese Children: Suggestions for Parents, from the American Academy of Pediatrics.