ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 2016-2017

Το τριδύναμο αντιγριππικό εμβόλιο της φετινής χρονιάς περιλαμβάνει τα στελέχη Α/california/7/2009 (H1N1), Α/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) και B/Brisbane/60/2008like (B/Victoria lineage).

Συστήνεται ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, ξεκινώντας από βρέφη > 6 μηνών, και οπωσδήποτε των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως:

  • Βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα και είναι >6 μηνών
  • Νήπια και παιδιά με χρόνια νοσήματα (άσθμα, διαβήτη, νεφροπάθεια, ανοσοκαταστολή, καρδιακά νοσήματα, νευροαναπτυξιακές διαταραχές κ.α.)
  • Άτομα που φροντίζουν βρέφη και παιδιά (γονείς, παππούδες, δάσκαλοι)
  • Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
  • Έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη < 6 μηνών απαγορεύεται να εμβολιαστούν και προστατεύονται μέσω του cocooning, δηλαδή του εμβολιασμού ατόμων στο περιβάλλον τους.

Νήπια < 2 ετών είναι περισσότερο επιρρεπή σε επιπλοκές από την γρίππη λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος μέχρι αυτή την ηλικία.

Παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες νόσησης λόγω του συγχρωτισμού στα σχολεία και της κακής υγιεινής. Πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση στο πλύσιμο των χεριών και στην διαχείριση του βήχα.

Φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά αν η διάγνωση γίνει εντός του πρώτου 48ώρου της νόσησης αλλά και ως προφύλαξη αν διαγνωστεί νόσος στο άμεσο περιβάλλον.

Ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι ερυθρότητα και πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός εντός 24ώρου από τον εμβολιασμό, ρίγος, μυαλγίες και ήπια υπνηλία.

 

Πηγές :

Recommendations for Prevention and Control of Influenza in Children 2016-2017, Committee on Infectious Diseases, American Academy of Pediatrics.